A "csípős" munkáról... Egy pici HYPE a csípőhorpasznak! :)

forrás: https://www.lower-back-pain-answers.com/iliopsoas.html
Amit a csípőhorpaszról tudni kell :)

A csípőhorpasz a felső test és az alsó test közötti híd. A test mozgásának középpontjában áll.

Gyakran nevezik a "hatalmas, erős" csípőhorpasznak a fitnesz világban mivel számos fontos funkciója van a mozgásban az egész testre kihatóan.
Ha "csak" egyszerűen fáj a derekad és az orvos, röntgen, ct, mr nem mutatott semmi elváltozást...de a derekad mégis fáj, lehet hogy a csípőhorpasznál kell keresni a megoldást...


Milyen problémák hátterében lehet gyanús a csípőhorpasz:
- deréktáji és keresztcsonti fájdalmak
- fájdalom a lábakban, a nehéz, fáradt láb érzése
- rossz testtartás
- alvászavarok
- gyalogláskor fellépő csípő és combfájdalmak
- szorongások, depresszív hangulat (ezt lentebb bővebben kifejtem)


Most nézzük meg a másik oldalt. Mi a helyzet a megfelelően működő csípőhorpasszal?

forrás: http://mozgunk.hu/2017/03/05/kinetikus-lanc/


A megfelelően működő csípőhorpasz izom neutrális tartásba hozza a kismedencét, stabilizálja a csípőt, támogatja az alsó gerincet és a hasrészt, támogatja a szerveket a kismedencei és a hasüregben, és ez lehet meglepő, de a helyes csípő és megfelelően működő csípőhorpasz a gerinc nyaki szakaszának a problémáit is enyhíti. Hogy miért is?
Ehhez egy picit távolabbról kell néznünk a testünket és kell egy kifejezés is ide a "kinetikus lánc" avagy a "minden mindennel összefügg a testünkben, ha mozgásról van szó".
A képen is látszik, hogy a testünkbe leegyszerűsítve írva "egy stabil és egy mobil" rész követi egymást. Mi történik ha a mobil rész "stabil" lesz (megfeszül, beszűkül a mozgástartomány az adott területen), a test kompenzál és az eredetileg stabil terület fog mobilizálódni, de mivel nem ez a meghatározott, természetes feladata, így fájni fog és később sérülések kiindulópontja lehet.
Akkor nézzük meg, hogy mi van a csípő (elvileg mobil) felett: a gerinc ágyéki szakasza (elvileg stabil) és a csípő alatt pedig a térd (elvileg stabil). Ha ezt a gondolatmenetet megérted, már érthető a sok derékfájás és piriformisz szindróma oka lehet egy túl feszes, nem megfelelően mozgó csípő.
Visszatérve még a megfelelően mozgó csípő "SWOT" analíziséhez, a jól működő csípő segíti
- a zsírégetést
- a sportteljesítmények javulását
- a fájdalommentes életet
- a stressz szint alacsonyabban tartását
- a jó alvásban is segíthet és a helyes légzésben is, mivel kapcsolatban van a rekeszizommal ami az elsődleges légzőizom.

Jobb alvás, zsírégetés és stressz szint csökkenés? Igen, bár mint a címben írtam most egy picit HYPE-oljuk a csípőhorpaszt! :)
Valóban, ha feszes a csípő akkor a testünk "fuss vagy harcolj" üzemmódban van, riadókészültségben, mivel ez a belső, hatalmas izom így mélyen kapcsolódik a természetes túlélési ösztönünkhöz.
Így a feszült csípő olyan infót küld az agyba, mintha állandó veszélyben lennél. Feszült, stresszes helyzet, pedig nem segíti a zsírvesztést, a megfelelő testsúly elérését és zavarja a nyugodt alvást is.
A csípőhorpasz legnagyobb "ellensége" az ülés, az ülő munka, az ülő életmód. (gondoljuk végig, mennyit ülünk egy nap: autóban, tömegközlekedésen, munkában, otthon, ...)

Ha HYPE legyen HYPE ;)
Egyszerűen mondhatjuk, ez az izom a helyes testtartás alapja. Ha a csípőhorpasz túlfeszült, komoly következmények járhatnak az egész testben. 

Lehet még fokozni? Lehet... ;)
" a test súlya a medencén, csípőízületen keresztül tevődik át az alsó végtagokra. A súlyelosztásnak megfelelően alakul ki a csontszerkezet is (trabekulák). A csontszerkezet a mozgásfejlődéssel alakul ki...Az élet folyamán a csontszerkezet folyamatosan átalakul és destruálódhat is.... A csontszerkezet "gyenge pontja" a femur nyakánál található."
A femur nyaka? Mi az? :) A combcsont nyaka, a combnyaktörés ami oly sok csontritkulásos beteg életét keseríti meg. A fentiek alapján a megfelelően mozgó csípőhorpasz segít a csontritkulás megelőzésében!


Megjegyzések