Fel vagyok rá készülve? Van tapasztalatom hozzá?!

Figyelem! A következő gondolatok a nyugalom megzavarására alkalmasak!

Most olvastam egy hirdetésben:
" MEGJELENT Padmaszambhava beavatási szövege a Tibeti Halottas könyvhöz, a tantrikus tanítások lényegi sűrítménye, a Kálijuga végső szakaszának gyakorlóihoz szóló titkos útmutatása, a "Szembesítés a Jelenléttel", a "csupasz látás általi önfelszabadulás" kézikönyve!"
               A kép csak illusztráció!
forrás: ttps://cdn.shopify.com
Előre is nagy bocsánat kérés a könyv szerzőjének, kiadójának, stb. Nem állt szándékomban kritikát megfogalmazni a tartalommal kapcsolatban. A mai világ tényleg a kálijúga, fogyasztói társadalom (vagy ahogy Bakos Attila mondja "élvezői" társadalom). Így itt egy fő szempont van: minden eladó, mindenkinek aki meg tudja venni, ki tudja fizetni az árát! Akár megvan hozzá a tapasztalatom, akár nem, ha megvan rá a pénzem, akkor megvehetem. Ha megvettem, akár le is önthetem az egészet, egy "spirituális közhellyel": "minden úgy jó ahogyan van!" Tehát, ha van érdeklődésem, pénzem, akkor megvan az érettségem is hozzá...
Ha ez így lenne, akkor én egy picit zavartan nézek, hogy mi a fenének tanulnak éveket, gyakorolnak, meditálnak, dolgoznak önzetlenül kolostorokban, hogy meglegyen a tapasztalatuk, hogy ha felkészültek, akkor a tanítójuk, Gurujuk megtanítsa nekik a titkos tanításokat!
Márcsak azért is mert, ha valami "titkos tanítás" akkor ahogy a nevében van "titkos", tehát nem beszerezhető bármelyik könyvesboltban!
Mit jelent a tapasztalat? Számomra a tapasztalat az "AHA" élmény, mikor valóban megélem a történést, nem csak elolvasom egy könyvben, hanem saját (szubjektív) élményem van róla...
Ma az intellektuális tudás szinte végtelen, bármit el tudok olvasni...és félre értés ne essék, ez nagyszerű (nyomdász családból származom, a családunkban a könyveknek nagy a tisztelete). De, vannak olyan dolgok, amiket tapasztalat nélkül nem lesznek az életünk részei.
Dr. Csernus Imre és Müller Péter is beszélt már arról, hogy az előadásaikon sokan rendszeresen részt vesznek, kvázi "önismereti kultúra fogyasztók". Sajnos nem tudom szó szerint visszaadni, de valami ilyesmi volt Csernus doktor mondanivalójának az értelme, hogy ha "egyszer megérted azt amiről Ő beszél, akkor már nem kell többet elmenned az előadásaira, mert már nem csak "fejben tudod", hogy mit kellene csinálni, hanem éled is (fej-szív tengelyben megvalósul).
Kicsit hosszúra sikeredett... :)
Röviden: van tapasztalatom a Tibeti Halottas könyv, a tantrikus tanítások lényegi sűrítményének a megértéséhez és megtapasztalásához?! Azt hiszem, még csak az előszobában topogok...


Megjegyzések