Boldog születésnapot! 82 éves a Dalai Láma!


Tendzin Gyaco, született Lhamo Donrup, a 14. dalai láma, a tibeti emigráns kormány egykori vezetője. Ő a tibetiek spirituális vezetője. Született 1935. július 6.-án, így ma 82 éves!
forrás: www.wikipedia.hu
forrás: http://www.bumm.sk/uploads/news/021/126021/megerkezett-a-dalai-lama-szlovakiaba_126021.jpg


8+2 bölcsesség Tőle! :)

1. "A belső fegyelem fejlesztése időigényes folyamat. Azonnali eredményt várni, a türelmetlenség jele. Ironikusan szólva, ez nem érhető el úgy, ahogy a modern ember szereti megkapni a dolgokat: mindig a legjobbat, a leggyorsabba, legkönnyebben, és ha lehet a legolcsóbban."

2. "Egyesek olykor azzal gyakorolnak ránk nagy hatást, hogy mondanak valamit. Mások azzal, hogy csendben maradnak."

forrás: http://cdn2.collective-evolution.com/assets/uploads/2014/05/dalai-lama.jpg
3. " Aligha nevezhetünk egy koldust nagylelkűségünk akadályának."

4. "Ahogy esténként kiszámolod, hogy sikeres volt-e aznap az üzleti életed, épp úgy kellene mérleget vonnod, milyen lelki életet éltél. Vizsgáld meg naponta, pozitív volt-e, vagy negatív."

5. "A vallás legfontosabb célja az önkontroll. Nem a mások kritikája, hanem sokkal inkább a magunké. Mit tegyek az indulataimmal? Hogyan állok az érzelmi kötődéseimmel, a gyűlölettel, a haraggal, a gőggel, a féltékenységgel? Ezeket a dolgokat kell ellenőrzés alatt tartanunk a mindennapi életben."
forrás: http://www.tibetanreview.net/wp-content/uploads/2015/12/Dalai-Lama1.jpg
6. "Buddha sosem mondott olyat, hogy a házépítés gondjai származhatnak a munka idejének helytelen megválasztásából. Abból, hogy nem megfelelő időben, rossz napon látunk munkához. Buddha mindig csak arról beszélt, hogy a negatív következményeket negatív cselekedetek okozzák. A jó építő számára nincs idén és jövőre. Nincs jó nap vagy rossz nap."

7. "Úgy látom, hogy a nyugalom leginkább a szeretet és az együttérzés gyakorlásának eredménye. Minél többet törődünk másokkal, annál jobban érezzük magunkat. Jó szívvel lenni mások iránt, hűséget, melegséget érezni, a lélek megkönnyebbülését jelenti. Ez az enyhet adó érzés a nyugalom, a sikerült élet bizonyítéka." 
forrás: https://qzprod.files.wordpress.com/2017/06/tibet-dalai-lama-ucsd.jpg?quality=80&strip=all

8. "Mindannyian csak turisták vagyunk ezen a bolygón. Senki nem él itt örökké, legfeljebb egy évszázadot maradhatunk. Így aztán, amíg itt vagyunk, jobb ha megpróbálunk értelmesen, hasznosan élni, jó szándékkal lenni egymás iránt. Akár csak néhány esztendőt, akár egy teljes évszázadot töltünk itt, igen sajnálatos és szomorú dolog lenne, ha arra fordítanánk a rendelkezésünkre álló időt, hogy rontsuk, nehezítsük egymás életét. Hogy súlyosbítsuk azokat a terheket, amelyeket a többi földlakó, emberek és állatok viselnek, hogy tönkretegyük a környezetet. Erre a kis időre legalább viseljük jól magunkat."

forrás: http://www.evenko.ca/_uploads/event/12721/splash.jpg?v=1495658065
+1. "Rosszul teszed, ha megsértődsz, amikor megtudod, hogy a hátad mögött becsmérelnek. Ha negatívan fogadsz bármi effélét, te magad rombolod le a lelki békédet. Az ember maga felel magáért, a fájdalmaiért. A sértéseket úgy kell tudomásul venni, mint a szellőt, amely elleng mögöttünk. Másképpen szólva, félre kell söpörni az emberek durvaságait. Hogy érzünk-e fájdalmat, szenvedést bizonyos helyzetekben, ez leginkább attól függ, miképpen viszonyulunk az adott körülményekhez. Sokat számít, hogy nem vagyunk-e túl érzékenyek, nem vesszük-e túl komolyan a dolgokat."

+2. "Meg kell állapítanom, amit sok más tanító is megállapított már, hogy legtöbbet tanítás közben tanul az ember."




Megjegyzések