A bandhákról (energetika 1.)

A mai spiri irodalomban ha az energetikáról írnak, legtöbbször a  csakrákról írnak, néha a nádikról, pránáról.
forrás: http://www.satyananda.hu/www/content/images/apmb.jpg

Ha picit utánaolvasol nem a new age / spiri irodalomban, hanem mondjuk "eredeti" anyagokat/könyveket olvasva, nem csak csakrákról, pránáról, nadikról találsz leírást, hanem koshákról, bandhkról, pránajámáról, mudrákról is.









forrás: https://www.antikvarium.hu/foto/5047178-nagy.jpg
forrás: http://bolt.filosz.hu/pranajama-uj-megvilagitasban

Most a bandhákról szedtem össze néhány alap tudnivalót:

Bandhák – energiazárak, energiazsilipek

A bandha zárat jelent, ahol nyomással szervek vagy szervcsoportok, illetve energiapályák bizonyos pontjait aktiváljuk. A megfelelő hatás eléréséhez a helyes végrehajtáson kívül a figyelem összpontosítása és testünk reakcióinak tudatosítása is fontos.


Uddijána bandha
uddiyan, udna = repülni, szállni
Az Uddijána-bandha által behúzzuk a hasizmokat a hasüregbe, olyan erősen, amennyire csak lehetséges.
Ennek következményeként az egész testet könnyűnek érezzük. Az érzések is „emelkednek”, azaz a lelkiállapot emelkedik. A szomorúság és a depresszió „elrepülnek”. Az uddijána ­bandha jó és szabályos emésztést eredményez. Az emésztés akkor jó, ha az embernek az étkezés után kb. 8 órával van széklete. Az ételmaradványoknak teljesen ki kell ürülniük, úgy, hogy a bélcsatorna azután teljesen tiszta legyen. Az uddijána-bandha a manipura csakrát, a napfonatot és a hasnyálmirigyet élénkíti. Aktiválja a szamána pránát. A szamána fűti a gyomor tüzét, elősegítve az emésztést és fenntartva, összehangolva a hasi szervek funkcióit. Ha az emésztési tűz (agni) felébred, az emésztés is jól működik. Ez a technika segíti a szervezetet a tápanyag felszívásában és a salaktalanításban. Megbetegedéseink okai gyakran lelki, pszichés eredetűek. A negatív gondolatok és érzések, gondok, idegesség, izgalom, harag, sértődés stb. beteggé tesznek bennünket. A zavart azonban gyakran csak akkor vesszük észre, amikor a testünkre kezd hatni, az okoknak már nem vagyunk tudatában (pszichoszomatikus tünetek). E belső zavarok rendezésében és ezáltal a testi-lelki egyensúly helyreállításában segítenek a bandhák és közülük különösen az uddijána-bandha.Az uddijána bandha megtanulása és rendszeres gyakorlása elengedhetetlen a satkarma kriják végzéséhez. Az uddijána bandha a kiinduló állása például a nauli krijának és a basti-nak is.

Végrehajtása:
Kis terpeszben állva, kissé hajlított térddel, kicsit hajlított derékkal támaszkodjunk meg a comb középső részén. Annyira hajlítsd a derekad, hogy éppen lásd a hasad (a visszajelzés szempontjából is jó). Alapos kilégzés. Kilégzés utáni légzésszünet (kumbhaka). Mellkasi belégző mozgás hatására megemelkedik a mellkas, (nem szívjunk be a levegőt, "üres belégzés") ezáltal a has be-, és felfelé húzódik, míg egészen homorúvá válik. Ennek hatására olyan vákuum keletkezik a hasüregben, mely fokozza az összes szervi izomzat tónusát, és edzi a szervek helybentartásáért felelős szalagokat.Néhány másodperc után engedjük vissza a mellkast, ezután lassú, nyugodt, mély belégzés. Normál légzés közben lazítsunk. Ha a gyomor környékén, vagy a has alsó részében kifejezett fájdalom-érzés keletkezik, akkor kevésbé erőteljesen gyakorolj, szokatlan a belső szerveknek az ilyen mértékű elmozdulás.


Dzsálandhára bandha – állzár
A dzsálandhára bandha aktiválja a torok csakrát, udána pránát aktiválja és nem engedi "elszökni" felfelé a prána pránát :) , jó hatású torokbetegség esetén. Az udána, a köldöktől a torkon keresztül felfelé mozog. Az udána prána szabályozza a hangszálakat, beszédet, növekedést, irányítja a buzgalmat és akaratot. A prána prána (mivel a gyűjtőnév itt megegyezik a "fajta" névvel, emiatt a szóismétlés) a fejtől a köldök irányába mozog, a szíven keresztül. Szabályozza a lélegzetet, a táplálék és ital felvételt, az érzékszervi és mentális tapasztalásokat. A tettek elvégzéséhez szükséges energiát biztosítja.
A dzsálandhára bandhát úgy gyakoroljuk, hogy belégzés után a légzésszünetben a fejünket lehajtjuk és az állunkat a mellkasunkhoz nyomjuk. Addig tartsuk fenn ezt a helyzetet, amíg légszomj nem jelentkezik, majd emeljük a fejünket és kilélegzünk. A légzésszünetet nem szabad erőltetni. Ne végezzük a gyakorlatot magas vérnyomás esetén, szív-és érrendszeri problémáknál, pajzsmirigy működési zavarnál.


Mula bandha - gátzár

A gyakorlatot jógaülésben végezzük. A gát területén levő izmokat rövid ideig megfeszítjük, majd ellazítjuk. A legalsó csakrát aktiválja. Az apána práná "elszökését" gátolja meg! Az apána az alhasi részen mozog, a köldöktől a gát területéig. Szabályozza a vizelet, az ondó az ürülék kiválasztását, a reprodukciós folyamatokat és az immunrendszer alapját képezi.


Maha bandha - a három bandha együtt, pl. maha mudra testhelyzetben. A három bandha megtartja a testben a pránákat (prána, apána, szamána, udána, vjána)
forrás: http://media.yogaanatomy.net/images/mahamudra.jpg

forrás: http://www.jackcuneo.com/blog/2014/11/2/maha-mudra-great-mudra
Fontos: a bandhák nem gyerekjátékok! Megtanulásukhoz, keress a bandhákat, ismerő (és rendszeresen gyakorló) oktatót!

forrás: http://www.jogapont.hu/cikk/0000000152/energiaaramlas-fogalma-a-vedikus-hagyomanyokban/#.V5CVoriyOko

És ha továbbra is érdekelnek a bandhák itt találsz egy nagyszerű írást róluk: https://ayogi.wordpress.com/2016/07/05/mindent-a-zarakrol/




Megjegyzések