Tanítók 1.

Bálint János (forrás: http://jogamagazin.hu/balint/)
Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy volt (és reméljük lesz még jó néhány) három olyan tanár, oktató az életemben, akik hatással voltak rám, az életutamra, az önismereti fejlődésemre. Bálint János, Béky László és dr. Csikai Erzsébet, Ők hárman! A szemléletet, ahogyan a világot (és benne magam) nézem, nagyban befolyásolta a fenti három tanítóm, a bölcs tanácsaikkal és az iránymutatásaikkal. Elsőnek Bálint Jánostól (jógaoktatóm volt az oktatóképzésen 2006-ban) idéznék egy rövidet, remélem átmegy Bálint tanításának az eszenciája:
"Eszembe jutott, amit a zárómeditáció után akartam mondani.
Most, hogy már látod, vagy sejted, hogy az egész illúzióvilág körülötted valójában érted jött létre, nincs más dolgod, csak hogy örülj neki és élvezd.
De miközben ebben a játékban időzöl az örök jelenben tartsd szem előtt a szemlélőt és az alázatot ezzel az egész világgal szemben. Segíts minden lényt a boldogsághoz, hogy önmagad is afelé tarts.
Nem helyes a májá ürességén szörnyülködni, bár az érzés valóban megrendítő, mégis egyben vedd észre annak iróniáját is, hogy miközben végig azt hitted, hogy neked kell megfelelni a világ kihívásainak, közben az egész közepén te állsz. Persze ezt a világ körülötted nem tudja, sőt azt sem, hogy májá, úgyhogy egyenlőre el ne áruld nekik. :) 
Bármilyen szerepet is játszunk épp - alázat, szeretet, együttérzés - így viszonyuljunk a világhoz, az bármilyen arcát mutatja is nekünk. Ne vegyük túl komolyan magunkat. Ez nem mindig sikerül, mert néha erőt vesz rajtunk a nagyképűség, máskor a kishitűség, megint máskor a csüggedés. De aztán már tovább is lépünk."
2006/11/21

Megjegyzések