Bennünk a világ!


Tanárom, Bálint János még régen az oktatóképzésen többször felhívta a figyelmünket, hogy nézzünk a "dolgok mélyére" és fedezzük fel a "tanításokat" akár a leghétköznapibb dolgokban is. Sokan, ha elkezdik olvasni pl. a Hatha jóga pradipikát vagy a jóga szútrákat, elég nehezen olvashatónak fogják találni és pl. a jóga szútrákat érdemes magyarázatokkal kiegészítve olvasni, az érthetőség kedvéért. De, ha figyelsz a körülötted lévő dolgokra (pl: rádió), akkor egy népszerű dalban is megtalálod a mélyebb értelmet.
Rácz Gergely: bennünk a világ száma például tele van mélyebb jelentésekkel, azon kívül, hogy méltán lett sláger. A refrén:

"Itt vagy te és én köztünk a világ
Látszólag nagy a távolság
De benned a szív és bennem a vér
Épp úgy lázad
Itt vagy te és én bennünk a világ
Az érzések olyan egyformák
És a szívünk legmélyén
Ugyanúgy élünk mindent át

Te és én"

Lehet pesze ráfogni, hogy öregszem, meg hogy minek érzelmeskedem :), de a fenti irásról az isa upanisad (számomra az egyik legszebb upanisad) jut az eszembe:

"Ki az összes létezőket önnön lelkében szemléli,
Minden lényben a lelket látva többé nincs oka félni.

Mert ki minden létezőben önnön lelkére rátalál, 
Az Egységet ismerőhöz hogy érhetne fel gond, s homály?"

Csak kicsit modernebb, kicsit jobban érthetően és nem utolsó sorban fülbemászóbban szól arról, hogy a világ bennünk változik és talán valóban nem olyan nagy a távolság az emberek között, mint ahogyan azt a mindennapokban érezzük!
Érdemes néha a szövegre is figyelni...

Megjegyzések